Átadták a magyar zsidó örökség zarándokút sátoraljaújhelyi szálláshelyét

Átadták a Magyar zsidó örökség útja Kelet-Magyarországon című zarándokút sátoraljaújhelyi szállását – tájékoztatta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerdán az MTI-t.

Több mint 330 millió forintos beruházással 75 ágyas zarándokszálláshelyet alakítottak ki a város egykori kollégiumában, a négyszintes létesítményben imaterem és korszerű kiállítótér is helyet kapott – közölték.

Emlékeztettek: Sátoraljaújhely egykor a haszid zsidóság központja volt, a városban élt Teitelbaum Mózes csodarabbi, a haszidok tanítója, akinek sírját ezrek keresik fel halála évfordulóján szerte a nagyvilágból.

A közleményben idézték Varga Elek Istvánt, a Chevra Kadisha of Yetev Lev Satmar Congregation sátoraljaújhelyi egyesület elnökét, aki azt mondta: korábban a csodarabbi sírjához érkező zarándokok számára nem állt rendelkezésre megfelelő turisztikai infrastruktúra. Ezt felismerve a város volt kollégiumának felújításával és átalakításával magas minőségű turisztikai látogatóközpontot és zarándokszállást alakítottak ki. A beruházás hozzájárul a magyarországi kulturális értékek megőrzéséhez, fenntartásához és bemutatásához – fogalmazott.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke arról beszélt a közlemény szerint, hogy akik ezt a fejlesztést megálmodták, azok a zsidó kultúra iránt érdeklődők mellett éppen azokat célozták meg, akiknek a lelkében ma is ott van a hordozható haza; akik harmadik vagy negyedik generációsként már a magyar nyelvet sem bírják, mégis Észak-Amerikából, Izraelből valami idevonzza őket. Egy-egy csodarabbi sírja, egy régi temető, tradíciók, emlékek – azaz magyar gyökereik – mondta.

A közleményben kitértek arra is, hogy a napokban az ukrajnai háború elől menekülők előtt a zarándokközpont megnyitotta kapuit. A Mazsihisz idézte Latorcai Csabát, az Emmi közigazgatási államtitkárát, aki az élet furcsa fintorának nevezte, hogy a zarándokszállásra az elmúlt napokban Ukrajnából, Teitelbaum Mózes származási helyéről, Galíciából menekülőket fogadtak be, együttműködve a várossal.

Sátoraljaújhelyen a zarándokút résztvevői betekintést nyerhetnek abba is, hogy miként lehet valakiből rabbi, milyen a rabbiképzés Magyarországon, hogyan zajlik a rabbivá avatás – ismertették.

Az 1,4 milliárd forintos EU-s forrásból megvalósuló beruházásról azt írták: olyan, hosszú távon is fenntartható idegenforgalmi szolgáltatások létrehozása a cél, amelyek megőrzik és bemutatják az észak-keleti régió zsidóságának háború előtti kulturális, vallási és történelmi örökségét. A pályázók szándéka az volt, hogy a szolgáltatások kialakítása és üzemeltetése növelje a környék idegenforgalmát, munkahelyet adjon az itt élőknek, tehát hozzájáruljon a térség társadalmi és gazdasági fejlődéséhez. A projektgazda a Mazsihisz volt.

A zarándokútvonal helyszínei: Makó, Nyírtass, Nagykálló, Sátoraljaújhely és Miskolc.

További hírek: