Hundertwasser Múzeum

Bécs után Új-Zélandon nyílik a világ második Hundertwasser múzeuma

Vasárnap nyitják meg a világ második Hundertwasser múzeumát. Bécs után ezúttal Új-Zéland egyik tengerparti városában, Whangareiben épült fel a Hundertwasser Art Center, mely a művész saját tervei alapján készült. A Bécs város által üzemeltetett Kunsthaus Wien után a közönség itt tekintheti majd meg a világ második legnagyobb Hundertwasser-gyűjteményét. A Hundertwasser Magánalapítvány jóvoltából a múzeum 4 millió euró értékben kap kölcsön grafikákat, festményeket és más Hundertwasser műveket.

Hundertwasser Múzeum

Friedensreich Hundertwasser még 1993-ban készítette el az épület terveit, de életében már nem volt lehetősége arra, hogy meg is építse azt. A görbe vonalairól, természetközeli épületeiről, vidám színekkel tarkított alkotásairól híres osztrák művészt szoros kapcsolat fűzte Új-Zélandhoz. 1976-ban telepedett le az ország északi részén, a Whangareitól nem messze található Bay of Islands területén, mely második otthonává vált. 1986-ban megkapta az állampolgárságot és 2000. február 19-én bekövetkezett halála után kívánságának megfelelően a szigetországban temették el. Halála után Whangarei polgárai összefogtak, hogy a tervezett művészeti galériája mégis megnyílhasson. 22 évvel később, halálának évfordulója alkalmából február 20-án végre megnyitják a tervei alapján készült Hundertwasser Art Centert, mely a bécsi Kunsthaus Wien után a világ második Hundertwasser múzeuma.

Hundertwasser nevéhez világszerte több mint három tucat épület fűződik. Ki ne ismerné a tájba simuló Bad Blumau-i termálfürdőt, a bécsi távhőszolgáltató épületét Spittelauban, vagy utolsó épületét, a magdeburgi zöld citadellát? De különleges, egyenes vonalakat megtagadó építményei közt szerepel többek között egy óvoda, egy templom, egy onkológiai centrum és egy közvécé is, mely ugyancsak Új-Zélandon található. Korát megelőzve már évtizedekkel ezelőtt megtett mindent a környezet és természet védelmében, Bay of Islands-on található földjén például százezer fát ültetett, hogy a területet visszaadja a természetnek.

A Hundertwasser Art Center a bécsi múzeum után az második legnagyobb Hundertwasser-gyűjteményt mutatja be a közönségnek. A Hundertwasser Magánalapítvány jóvoltából ugyanis a múzeum 4 millió euró értékben kapott kölcsön rajzokat, festményeket és más műtárgyakat. Emellett – a bécsi Kunsthaus Wienhez hasonlóan –  itt is a helyi kortárs művészet platformjaként működik majd a Hundertwasser tiszteletére létrejött intézmény.

Fotó: Hundertwasser Art Centre Whangarei NZ © Hundertwasser Art Centre/Tessa Paton

További hírek: