Franciaország újabb szigorú korlátozások

Szigorú korlátozások léptek életbe Franciaországban

Franciaországban április 3-tól elkezdődött a harmadik országos lezárás, a korlátozások szerint minden iskola és a nem alapszükséglet kategóriába tartozó üzlet be kell, hogy zárjon a következő 4 hétben. Emellett kijárási tilalom lép életbe este 7 és reggel 6 óra között. A lakosság legfeljebb 10 kilométeres körben távolodhat el a lakásától, ennél távolabbra kizárólag engedély felmutatásával lehet utazni.

A szigorú intézkedést azért vezették be, mert a koronavírus-járvány miatt a kórházak túlterhelése reális kockázat lett.

Pénteken az intenzív osztályokon 145-tel nőtt a súlyos Covid-betegek száma – ez volt az utóbbi öt hónap legnagyobb statisztikai ugrása. Magyarországon ehhez képest csak szombaton 188-cal nőtt az ápoltak száma. Hogy ebből mennyien kerültek rögtön intenzív osztályra, azt sajnos nem tudjuk, erre nem közölnek adatokat. De azért Franciaország 7-szer nagyobb lakosságú, mint mi kis hazánk, szóval arányaiban nézve érzékelhetjük a helyzet komolyságát és tudunk viszonyítani.

BBC tudósítása alapján Franciaországban pillanatnyilag 5000 beteget kezelnek intenzív osztályokon. Pénteken 304 halálesetet regisztráltak, Magyarországon (7-szer kevesebb lakosból) 267-et.

Eközben a németországi Stuttgartban tízezres tüntetés zajlott a korlátozások ellen

Több mint tízezren tiltakoztak a lezárások ellen, a tüntetők jórészt maszkot sem viseltek szombaton a délnyugat-németországi Stuttgart városában – számolt be róla a 24.hu.

Bár a tüntetés nagyjából békés keretek között zajlott, a Bild arról tudósított, a felvonulók több alkalommal is kövekkel dobálták meg a rendőröket.

További hírek: