Gozo elektromos buszok öko-sziget

Gozo még zöldebb lett, teljesen elektromos buszokat állítottak forgalomba az öko szigeten

Az „öko-szigetként” is gyakran emlegetett, Máltához tartozó Gozo szigete még zöldebb lett, ugyanis teljesen új, 100%-ban elektromos buszok kezdték meg a közlekedést a helyi tömegközlekedésben. A 6 buszból álló flotta a sziget déli részén található Mġarr kikötő és a Xewkija heliportja között, reggel 5-től este 9 óráig közlekedik, csúcsidőben 10, azon kívül 30 percenként. A szolgáltatás ingyenes.

Az utasok a helikopter állomásnál parkolhatnak és az új járattal könnyen elérik a Máltára induló hagyományos vagy gyors kompokat. A hagyományos komppal Málta északi részére, Ċirkewwa állomásra jutnak át, míg az expresszjárattal közvetlenül a fővárosba, Vallettába. 

Gozo elektromos buszok öko-sziget

Több szempontból is tehermentesíti a környezetet a járat és a gozoi kikötőt uraló parkolási mizéria is megoldódni látszik.

Clint Camilleri, Gozo minisztere az ünnepélyes megnyitón elmondta, hogy az elektromos buszokkal elsősorban a helyi lakosok életét szeretnék megkönnyíteni. Sokan ingáznak Málta és Gozo között naponta munka vagy tanulás miatt. Az idén tavasszal beindított gyors komp járatok célja is a szigetek közötti közlekedés fejlesztése volt, amit most a helyi lehetőségek bővítésével egészítenek ki. 

Az elektromos járművek bevezetésével Gozo ismét tett egy újabb lépést a karbonsemleges célkitűzések megvalósítása irányába, amit már jóval az EU által megadott 2050-es határidő előtt szeretnének elérni. 

További hírek: