Hat elektromos autóbusz állhat forgalomba Egerben

Az országban az elsők között Egerben is tisztán elektromos hajtású autóbuszok állhatnak forgalomba 2022-ben, a Zöld Busz Program keretében – közölte a Heves megyei kormánymegbízott, a Fidesz választókerületi elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Pajtók Gábor tájékoztatása szerint Egerben többszörösen is fontos, hogy a közösségi közlekedés minél modernebb és tisztább legyen. A fejlesztés elsősorban az itt élők és a megye más településeiről a városba érkezők kényelmét és egészségesebb környezetét szolgálja. Emellett azonban a hazai turizmus egyik legvonzóbb vidéki célpontjaként a hevesi megyeszékhelynek a környezetvédelem terén is fontos példát mutatnia – húzta alá.

Úgy vélte, ezért is komoly siker, hogy Győr, Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Szolnok és Szeged mellett Eger tömegközlekedésében az elsők között jelennek meg jövőre a korszerű, elektromos autóbuszok.Emlékeztetett arra, hogy az unióval összhangban 2050-ig vállalt hazai klímacélok eléréséhez elengedhetetlen a közlekedési szektor károsanyag-kibocsátásának jelentős mérséklése. Magyarország célja, hogy 2030-ra villamosenergia-termelésének 90 százaléka mentes legyen a szén-dioxid-kibocsátástól.

A Zöld Busz Program a közösségi közlekedésben üzemeltetett buszok átlagéletkorát, károsanyag-kibocsátási értékeit és fenntartási, üzemeltetési költségeit hivatott csökkenteni. A modernizálás egyúttal az utazási szolgáltatások minőségét is javítja – mutatott rá a kormánymegbízott.

A program keretében 2020. és 2029. között összesen közel 36 milliárd forint áll rendelkezésre a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú városok és közlekedési közszolgáltatók számára, elektromos meghajtású buszok és önjáró trolibuszok beszerzésének támogatására – ismertette Pajtók Gábor. Az első körben, 2022-ben összesen 8,6 milliárd forint támogatással szerezhetnek be elektromos buszokat az érintett városok, köztük Eger – tette hozzá.

További hírek: