Idén ünnepli 60. évadát a Gyulai Várszínház

60. évadát tartja és ünnepli a Gyulai Várszínház, amely 3 új bemutatót is tervez a június 22-től augusztus 17-ig tartó jubileumi szezonban.

Elek Tibor igazgató az MTI-nek kiemelte, a hagyományteremtés, a hagyományok éltetése és a folytonos megújulás jellemezte a Gyulai Várszínház elmúlt hat étvizedét, és ez jellemzi a jubileumi évadot is.

A Nemzeti Színházzal közösen, Rátóti Zoltán rendezésében mutatják be az Egy, kettő, három – Az ibolya című előadást, amelyben két közismert Molnár Ferenc-egyfelvonásost láthat a közönség, a főbb szerepekben Schnell Ádámmal, Bodrogi Gyulával, Kristán Attilával és Rácz Józseffel.

Saját fejlesztésű bemutató lesz John Christopher Wood GarázsMacbeth című vígjátéka Árkosi Árpád rendezésében. A darabban Elsie és Norm – Kovács Vanda és Sipos Imre – elhatározza, hogy lakótelepi garázsukban a környékbeli barátoknak maguk fogják előadni Shakespeare Macbeth-jét kicsit átírva, kicsit rövidítve, és valamennyi szereplőt maguk által életre keltve.

Az Aradi Kamaraszínházzal és az Esztergomi Várszínházzal együttműködve hozzák létre a Verebes Ernő dramaturg szövege alapján született Pengetangó ősbemutatóját. A musical-dráma zenéjét Cári Tibor jegyzi, a darabot Tapasztó Ernő rendezi.

Elek Tibor rámutatott: mivel a nemzetközi Shakespeare-fesztivál méltó folytatásának nincsenek ma már meg a feltételei, Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválját szerveznek július 13-16. között.

A fesztiválon Beaumarchais Figaro házassága című komédiáját, Csehov Három nővérét és másik híres művét, a Sirályt mutatják be. Dosztojevszkij A Karamazov testvérek című regényének színpadi adaptációját Hargitai Iván rendezésében a József Attila Színház adja elő. Shakespeare III. Richárdját a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház hozza el Gyulára, az És Rómeó és Júlia című produkciót pedig Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter játssza a várszínházban.

Július 31. és augusztus 6. között lesz az Erdélyi Hét. A gyergyói Figura Stúdió Egressy Zoltán Portugál című sikerdarabjával érkezik Gyulára, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lélekfitnesz címmel Lackfi János Cári Tibor által megzenésített verseit adja elő. A Csíki Játékszín a Pillanatfelvétel című komédiát, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház pedig Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regényének színpadi adaptációját adja elő. Az Aradi Kamaraszínház két előadással is szerepel, az Amadeussal és a 497 című táncszínházi produkcióval. A nagyváradi Szigligeti Színház Csinibaba című zenés előadását a Tószínpadon láthatják majd az érdeklődők, míg a Csiky Gergely Állami Magyar Színház Visky András művéből készített, Caravaggio című előadását a Várszínpadon.

A magyar klasszikus szerzők életműveit középpontba állító programsorozat keretében idén Molnár Ferenc-napokat szerveznek augusztus 13-16. között 4 nap alatt 5 előadással. Az Egy, kettő, három – Az ibolya mellett a Játék a kastélybant (nagyváradi Szigligeti Színház), Az üvegcipőt (Körúti Színház) és Az ördögöt (Zenthe Ferenc Színház) láthatja a közönség.

Elek Tibor elmondta, hogy a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált, a Vár Jazz Fesztivált és a Vár Blues Fesztivált klasszikus zenével kiegészítve egy háromnapos Free Zenei Fesztivállá alakították át. A cél az, hogy a zenét kivigyék a vár falai közül a város frekventált tereire. Július 7-9. között minden nap egy-egy népszerű zenekar tószínpadi fellépésével zárul majd, a programok ingyenesek lesznek. A fellépők között található mások mellett az Anima Sound System, a ParnoGraszt, az Alföld Quartet, a JazzElek, a Mr. Moodburn és a Simple Blues Band.

A XI. Irodalmi Humorfesztiválra mások mellett Darvasi Lászlót, Dragomán Györgyöt, Gál Jánost, Győrei Zsoltot, Schlachtovszky Csabát, Hartay Csabát, Lackfi Jánost, Székely Csabát és Vöröskéry Dórát várják.

Idén is kiemelt figyelmet fordítanak mind a történelmi darabok (Aranyember, Anjou – A liliom útvesztői, Caravaggio, Amadeus, A Pál utcai fiúk), mind a kortárs magyar szerzők (Andrási Attila, Egressy Zoltán, Háy János, Márton Gyula, Tasnádi István, Verebes Ernő, Visky András) műveinek bemutatására.

Emellett rendhagyó gyerekszínházi előadásokat (Péter és a farkas, Manómesék) és zenés, táncos produkciókat (Loveshake, Bál a Savoyban, Pengetangó, 497, Csinibaba, Imádok férjhez menni) is kínálnak az évadban.

A színház tájékoztatása szerint a csütörtöki programismertető sajtótájékoztatón Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester rangos színházi műhelyként méltatta a Gyulai Várszínházat, kiemelve, hogy a kulturális turizmus szempontjából milyen nagy jelentősége van ma is a város életében.

Hozzátette, hogy az állami támogatási források idei akadozása miatt a város képviselő-testülete – a korábban megszavazott több mint 50 millió forintos támogatáson felül – 60 millió forint tagi kölcsönnel tette lehetővé az önkormányzati kft.-ként működő színház elindulását addig is, amíg a pályázati források megérkeznek.

A részletes programsorozat a www.gyulaivarszinhaz.hu. oldalon érhető el.

További hírek: