ingyenes uniós vasúti bérlet pályázat discover EU

1300 magyar fiatal pályázhat ingyenes EU vasúti bérletre

Az Európai Unió DiscoverEU nevű programja keretében 60 ezer vasúti utazási igazolványt oszt ki – közölte az Európai Bizottság alapján az MTI. Október 12-e keddtől újra pályázhatnak az ingyenes vasúti bérletekre a 18 és 20 év közötti európai fiatalok, így hazánk fiai és lányai is.

A pályázatra a 2001. július 1-je és 2003. december 31. között született európai fiatalok jelentkezhetnek. Idén a 19 és 20 évesek is pályázhatnak, miután a tavalyi fordulókat a koronavírus okozta világjárvány miatt elhalasztották. Az ingyenes vasúti utazási igazolványra jelentkezni október 12-én déltől október 26-án délig lehet.

Minden egyes tagállam fiataljai számára meghatározott számú utazási igazolvány áll rendelkezésre az adott ország népességének az Európai Unió teljes lakosságához viszonyított aránya alapján. Magyarország nagyjából 1300 ingyenes vonatbérletet kap.

Inspiráció, ha bárkinek szüksége lenne rá, de megnézni is élmény és tuti mindenki pályázna, életkortól függetlenül:

Precíz utazós és turizmus szakmai hírek várnak minden nap az Utazás Hírek csoportban, csatlakozz hozzánk!

A sikeres pályázók 2022 márciusa és 2023 februárja között használhatják fel utazási igazolványaikat, egy legfeljebb 30 napos időszak alatt. A bizottsági tájékoztatás szerint, mivel továbbra is bizonytalan a világjárvány alakulása, egy új mobil utazási igazolvány révén az EU minden utazónak rugalmas foglalási lehetőséget biztosít. Az indulási dátum egészen az indulás időpontjáig bármikor módosítható. A mobil utazási igazolványok egy évig érvényesek. A uniós bizottság azt tanácsolta az utazóknak, hogy tájékozódjanak az utazási korlátozásokról.

Jelentkezni ezen az oldalon lehet

A jelentkezés gomb a jelentkezési időszak alatt lesz csak aktív

Az utazási igazolványok 2022-ben használhatók fel. A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb 5 fős, a támogatható korosztályba tartozó fiatalokból álló csoportokban utazhatnak. A fenntartható utazás előmozdítására az uniós program elsősorban a vasúti utazást támogatja. Azért, hogy minél több helyre eljuthassanak az EU-ban, a résztvevők más közlekedési eszközöket is használhatnak például kompot, buszt, sőt kivételes esetekben a repülőjegyre is felhasználható az igazolvány. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a programban.

Kedvcsináló TEDx-előadás: Vincent-Immanuel Herr ismerteti a kezdeményezést

Precíz utazós és turizmus szakmai hírek várnak minden nap az Utazás Hírek csoportban, csatlakozz hozzánk!

További hírek: