Koronavírus: szükségállapot következhet Csehországban, diákokat is berendelhetnek a kórházakba

A szükségállapot újbóli kihirdetését mérlegeli a cseh kormány a gyorsuló koronavírus-járvány miatt – mondta Pavla Svrcinová országos tisztiorvos hétfőn reggel a prágai közszolgálati rádióban. – jelentette az MTI.

Amennyiben Csehország bevezeti a szükségállapotot, akkor a kormány elrendelheti az orvostanhallgatók berendelését az egyre leterheltebb kórházakba, vagy a szociális intézményekbe.

“Természetesen mérlegelés tárgya ez a lehetőség is, mert elsősorban a kórházakban, a nyugdíjas otthonokban és a szociális intézményekben kezd hiányozni a személyzet” – válaszolta a tisztiorvos a 24 órás cseh hírrádió, a Radiozurnál kérdésére, hogy mérlegeli-e a kormány a szükségállapot kihirdetését.

Pavla Svrcinová megjegyezte, hogy több kórházban már most a hadsereg katonái segítik a leterhelt személyzet munkáját. A cseh kórházakban jelenleg majdnem 4900 koronavírusos beteget kezelnek.

Csehországban – akárcsak a kelet-közép-európai régió többi országában – az EU-s átlagnál alacsonyabb az átoltottság, és ettől aligha függetlenül a járvány sokkal súlyosabb lefolyást mutat ezekben az országokban.

További hírek: