Már a szálláshelyek és a vendéglátóhelyek is elfogadják a védőoltást igazoló applikációt

Aki még nem kapta kézhez védettségi igazolványát, mehet szálláshelyre, ha elektronikusan bemutatja az oltási adatait. Eddig ezt nem tehette meg, mindenképpen a kártyát kellett kérniük a helyeknek, azonban a legfrissebb 266/2021. (V. 21.) Korm. rendelet  szerint mostantól a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, fürdők és attrakciók is elfogadhatják a védőoltást igazoló applikációt.

Az intézkedés segíti az utazások megtervezését, így már senkinek nem kell attól tartania, hogy védettségi igazolvány hiányában, ugyanakkor beoltva nem tud szállodába vagy étterembe menni. Az applikáció a kártyával egyenértékű igazolást biztosít az oltás meglétéről, azt azonban nem igazolja, hogy tulajdonosa átesett a víruson. Erre továbbra is csak a védettségi igazolvány használható. Mindenki elindulhat, akinek lefoglalt szállása, éttermi foglalása van, az applikációval látogathatók a fürdők, múzeumok is – minden, ahova igazolvány szükséges.

Az EESZT applikáció letölthető Androidos és iOS-es mobiltelefonokra, a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes.

Az utazási kedv erősödését támasztják alá a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai. Folyamatosan emelkednek a nyári hónapokra szóló foglalások. Már mindhárom hónapra több mint 1 millió vendégéjszakát rögzítettek az NTAK-ban, júniusra 1,2 milliót, júliusra 1,4 milliót, augusztusra 1,2 milliót.

Közlemény forrása: MTÜ, Koronavirus.gov.hu

További hírek: