Crowne Plaza Budapest hotel nyitás

Megindult a turizmus, jelentős lett a szolgáltatás-külkereskedelmi többlet

A Központi Statisztikai Hivatal összegzése alapján továbbra is Németország a legfontosabb kereskedelmi partnerünk, majd az Amerikai Egyesült Államok és Ausztria következik.

Az I. negyedévben a szolgáltatások euróban számított exportja 28, importja 19 százalékkal nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest. Az aktívum 1418 millió euró volt, 552 millióval több a 2021. I. negyedévinél. Az előző negyedévhez mérten az export 6, az import 7,8 százalékkal csökkent, miközben az egyenleg közel azonos szinten maradt – írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az export értéke 5,7 milliárd euró (2,1 ezer milliárd forint), az importé 4,3 milliárd (1,6 ezer milliárd forint) volt, a szolgáltatás-külkereskedelem aktívuma tehát 1418 milliót (517 milliárd forintot) tett ki.

A szolgáltatáscsoportok közül a turizmus 553, a szállítási szolgáltatások 435, a bérmunka-szolgáltatások pedig 326 millió eurós többlettel járultak hozzá 2022 első negyedévének aktívumához.

Szolgáltatásexportunk 63, -importunk 71%-át az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 580 millió eurós többlet keletkezett.

Legfontosabb kereskedelmi partnerünk továbbra is Németország, mellyel az összforgalom 19%-át bonyolítottuk le. A második legfontosabb Amerikai Egyesült Államok 8,9, a harmadik helyen álló Ausztria 8,5%-os arányban részesedett a kereskedelemből.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 45% (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 24%) volt, ezt követte a szállítási szolgáltatások 28, majd a turizmus 16%-kal. Import tekintetében a legkiemelkedőbb szintén az üzleti szolgáltatások részesedése volt 58%-kal (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 34% volt), miközben a szállítási szolgáltatások 27, a turizmus-szolgáltatások 8,8%-kal részesedett a teljes importforgalomból.

További hírek: