Szlovénia gasztronómia éttermek

Szlovénia karácsonyi ízei, amitől az ízlelőbimbók is ünneplőbe öltöznek

Szlovénia a pandémia alatt elképesztően sokat fejlődött, különösen a minőségi vendéglátóhelyek, a gasztronómia területén. Szereztek laza 6, sőt immáron 7 Michelin csillagot egyetlen év alatt, így aki a hasát szereti, Szlovéniát célba veszi.

A szlovén ízvilág olyan, mint a szlovén táj: mozgalmas, meglepő és lenyűgöző.

A 24 gasztronómiai régió mindegyikének megvannak a maga sajátosságai, ám a december az egyik legizgalmasabb időszak Szlovéniában kulináris téren. Ilyenkor nemcsak az emberek szíve, hanem az ízlelőbimbói is ünneplőbe öltöznek, és évszázadok hagyományai kelnek életre.

Szlovéniában sok helyen a mai napig is tartják a böjt hagyományát, amelyben olyan egészséges ételek kapnak helyet a menüben, mint a hüvelyesek, gabonafélék és zabkása, a tőkehal polentával vagy a burgonyaleves.

Hús csak karácsony napjának beköszöntével kerül az asztalra – főleg sertés formájában, mert az emberek úgy vélik, nem szabad karmokkal visszakaparni, hanem inkább orral kell előrenyomulni az új év felé.

Édes ünnepi előkészületek

Az egyik legrégebbi szokás a „poprtnik”, vagyis a karácsonyi kenyér elkészítése, amely hagyomány még a pogány időkből maradt fent. A téli napforduló és fény megünneplésére szolgáló, fehér lisztből készült tejkenyérről úgy tartották, hogy a bőséget és az új esztendőt szimbolizálja. Emiatt régen a karácsonyi kenyérből nemcsak az asztalra jutott, hanem a jószágoknak és a szántóföldeknek is, a jövő évi jó termés reményében.   

Húskülönlegességek karácsony és újév napján

A szlovén hagyomány szerint az asztalnak annyira tele kell lennie étellel karácsony napján, hogy lehetetlen legyen helyet találni a poharaknak.

Közvetlenül éjfél után a jó szerencse reményében kolbász kerül az asztalra krvavice és pečenice formájában, míg az igazán csemege falatokat a kappan (herélt disznó) húsa jelenti, amelyet sütve, töltve vagy ragu formájában tálalnak karácsonykor.

Szlovéniában nemcsak a húsoknak, hanem a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi asztalon. A pácolt retek és a savanyú káposzta az ünnepek hideg napjaiban kiválóak az immunrendszer erősítésére is, míg az öntöttvas serpenyőben készült sült burgonya olyan finom, hogy szinte elolvad az ember szájában. 

Szlovén édességek

A szlovén ünnepi menü nem teljes desszertek nélkül, már ha ennyi fogás után maradt üres hely a gyomrunkban. Az egyik leghíresebb édesség a štruklji , amely különböző töltelékű réteseket takar. Közülük a legnépszerűbb a diós verzió, de kerülhet bele sajt, alma, vagy mák is. A gyümölcskenyér szintén gyakran kerül a karácsonyi asztalra, amelynek receptje régiónként változik, de a friss és szárított gyümölcs mellett a dió ennek az ételkülönlegességnek is fontos alkotóeleme.

Ami desszert viszont nem hiányozhat a 24 régió egyik asztaláról sem, az a potica, amely 80 különböző ízesítésben készül. A tésztás édesség sikerét jelzi, hogy olyannira elnyerte a XVI. Benedek pápa ízlését szlovéniai látogatása során, hogy utána is rendelt belőle.

Az utazás világának precíz híreiért csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

További hírek: