Segítség az utazóknak: videókon mutatja be a járványügyi információkat a Magyar Turisztikai Ügynökség

A legfrissebb, érvényben lévő intézkedésekről a Magyar Turisztikai Ügynökség készített összefoglaló kisfilmet azok számára, akik belföldön utaznának, vagy külföldiként látogatnának hazánkba.

Utazás Magyarországon – járványügyi korlátozások

A kisfilmeket a külföldről hazánkba érkező turisták számára több nyelven feliratozzák: elérhetők lesznek a szomszédos államok nyelvei mellett németül, lengyelül, csehül, spanyolul, olaszul és franciául is, a Magyar Turisztikai Ügynökség YouTube-csatornáján.

  • A szállodákba, hotelekbe, éttermekbe, színházakba és strandokra védettségi igazolvány nélkül mehetünk. Ezek szabadon látogathatók.
  • A védettség igazolása csak a tömegrendezvényeken szükséges: ide tartoznak a sportrendezvények, a kulturális események és a zenés-táncos rendezvények, az 500 fő feletti szabadtéri események és a zárt térben rendezett egyéb rendezvények, például a koncertek. A szervezők, üzemeltetők megtagadhatják a belépést ezen eseményekre, ha a vendég nem tudja a védettségét vagy az életkorát megfelelően igazolni.
  • A védettség bemutatására a magyar védettségi igazolvány, az EESZT applikációjában szereplő igazolás, a Magyarországon elismert külföldi védettségi igazolvány és a július 1-től létező uniós, digitális Covid-igazolvány szolgál.
  • Maszkot csak az egészségügyi intézményekben – háziorvosnál, kórházban – és a szociális intézményekben – idősotthonban – kötelező hordani. Másutt is lehet, de nem kötelezően.
  • Családi- vagy magánrendezvény korlátozások nélkül tartható a vendéglátó- és szálláshelyeken. Ezekre bárki elmehet, tehát nem kell a védettséget igazolni, és maszkot sem kell hordani. Az ide vonatkozó létszámkorlátot megemelték: családi rendezvényeken 50 helyett 100, lakodalmakon pedig 200 helyett maximum 400 fő vehet részt.
  • Az 5000 fő alatti települések rendezhetnek falunapot, legfeljebb 1500 fő részvételével.

A pontos jogértelmezés itt olvasható el.

További hírek: