Július 2-án elindul a nemzetközi vasúti forgalom az Adriára

Újra elindul július 2-ától Splitbe a MÁV-Start egyik legnépszerűbb éjszakai vonata, az Adria InterCity, a vonat légkondicionált fekvő- és hálókocsikkal közlekedik. Alábbiakban olvasható a MÁV közleménye.

Éjszakai utazás az Adriára – megújult közvetlen vonattal Budapest és Split között

Torlódás az autópályán, vezetési stressz és kényelmetlen ülések? Hosszú repülőtéri transzferek, várakozások és kellemetlen csomagkorlátozások? Válassza inkább közvetlen éjszakai vonatunkat, amely Split központjába, az óváros és a kikötő közelébe érkezik! A szerelvényben idén már a nyugat-európai járatokból ismert légkondicionált, csendes futású, zárt WC-vel felszerelt kocsik közlekednek, és a fedélzeti szolgáltatások köre is jelentősen kibővült. Kényelmes alvás, kulturált étkezési lehetőség – és az éjszakai utazásnak köszönhetően még több nyaralással tölthető idő!

Horvátország

Vonattal éjszaka?

A Budapest és Split közötti 789 kilométeres táv nagy részét át lehet aludni, így az utazás nemhogy fárasztó, hanem egyenesen pihentető. Este a balatoni táj ringatja álomba az utast, éjjel a Dinári-hegység erdeinek illata szűrődik be az ablakon, reggel pedig az Adria látványa és a szédítő hegyoldalakon ereszkedő vasútvonal képe az ébresztő. Nem kell tartani az autópályán és a tengerparton rendszeres dugóktól, balesetektől, sem a repülésnél megszokott csomagproblémák és körülményes ellenőrzési folyamatok miatt aggódni. Splitben a vasútállomás közvetlenül a tengerparton, az óváros falainál, a kikötő közelében található. Vonattal utazva akár két éjszakai szállás ára is megtakarítható, a nyaralás első és utolsó napja is teljesértékű tud lenni. Vonattal utazni kényelmes és biztonságos, a legzöldebb közlekedési mód.

Horvátország

A vonat Budapestről Splitbe július 2-től szeptember 10-ig közlekedik kedd, péntek és vasárnap esti indulással. Splitből Budapest felé július 3-tól szeptember 11-ig közlekedik hétfő, szerda és szombat esti indulással.

A járat menetrendje és megállási helyei az alábbiak:

41204 41205
(ind. kedd, péntek, vasárnap) (ind. hétfő, szerda, szombat)
18:45Budapest-Keleti9:35
19:00Budapest-Kelenföld9:20
19:43Székesfehérvár8:25
20:27Siófok7:49
20:33Zamárdi7:41
21:00Fonyód7:18
21:18Balatonszentgyörgy6:59
21:59Nagykanizsa6:16
22:55Gyékényes5:49
6:26Knin20:46
7:34Perković19:35
8:41Split predgrađe18:34
8:46Split18:28

Szolgáltatások a vonaton

Vonatunkon minőségi, magas színvonalú szolgáltatásokat biztosítunk. A családok, baráti társaságok számára 4 vagy 6 ágyas fekvőhelyes kocsikat közlekedtetünk a vonatban, a párok, a kisebb családok számára pedig az 1-3 ágyas hálókocsikat ajánljuk. Valamennyi kocsiban biztonságosan zárható, elsötétíthető, konnektorokkal is felszerelt légkondiconált fülkék állnak az utasok rendelkezésére.

Adria InterCity

A vonat étkezőkocsit is továbbít, ahol meleg vacsorával és reggelivel, valamint széleskörű italválasztékkal várjuk utasainkat. Az étkezőkocsi az út során végig nyitva tart, ezért kiváló helyszín lehet késő esti beszélgetésekre az aludni szándékozó utastársak zavarása nélkül.

  • fekvőhelyes kocsiban 4 és 6 ágyas fülkék állnak rendelkezésre, amelyek egyben és egyénileg, más utasok mellé is foglalhatók. A fülkékben férfiak és nők vegyesen kapnak helyet
  • A fülkékben ágyneműt (lepedő, párna, párnahuzat, takaró) biztosítunk, amellyel az utasoknak kell megágyazniuk.
  • Az utasok számára este ásványvizet, reggel pedig meleg italt és egyszerű reggelit biztosítunk ingyenesen.
  • A kocsik kísérői a teljes út során gondoskodnak az utasok kényelméről és biztonságáról, és tőlük kedvező áron ételek és italok is vásárolhatók.
  • A hálókocsiban 1, 2 vagy 3 ágyas, magasabb kényelmet és fedélzeti ellátást nyújtó fülkékben, de célszerű az utasok számának megfelelő (pl. két utasnak kétágyas) fülkéket foglalni a nagyobb magánszféra érdekében.
  • A fülkékben mosdókagyló is található, amelyhez tisztasági csomagot is biztosítunk.
  • A hálókocsi utasait már az induláskor vetett ággyal várjuk.
  • Az utasok számára este ásványvizet valamint üdvözlő édességet és italokat, reggel pedig meleg italt is tartalmazó bőséges reggelit biztosítunk ingyenesen.
  • A kocsik kísérői a teljes út során gondoskodnak az utasok kényelméről és biztonságáról, és tőlük kedvező áron ételek és italok is vásárolhatók.

A vonatban a teljes szakaszon, folyamatosan nyitvatartó étkezőkocsi is közlekedik, amely széles étel- és italkínálattal és meleg reggelivel is várja vendégeit.

Továbbutazási lehetőségek

Knin-ből Zadar vonatpótló buszokkal, Perković-ból Šibenik csatlakozó vonatokkal érhető el, ezek menetrendjei a horvát vasút menetrendi keresőjében találhatók meg.

A Split-ből a környező szigetekre (Brač, Hvar, Komiža, Korčula) közlekedő kompok menetrendjei a Jadrolinija hajózási társaság honlapján találhatók meg.

Menetjegyek és árak

A vonatokra a helybiztosítást is tartalmazó menetjegyek válthatók, személyenként és irányonként az alábbi árakon:

 Fekvőhelyes kocsiHálókocsi
 6 ágyas fülkében4 ágyas fülkében3 ágyas fülkében (Triple)2 ágyas fülkében (Double)1 ágyas fülkében (Single)
SparNight menetjegyek (korlátozott számban)48 €-tól54 €-tól61 €-tól74 €-tól104 €-tól
Normál menetjegy83 €89 €96 €109 €139 €
Gyerekjegy (6-14 éves korig)25 €31 €38 €51€

Felhasználási lehetőségek

Mindkét országban érvényes Interrail bérletekkel utazóknak az alábbi felárakat kell megfizetni irányonként:

Fekvőhelyes kocsiHálókocsi
6 ágyas fülkében4 ágyas fülkében3 ágyas fülkében (Triple)2 ágyas fülkében (Double)1 ágyas fülkében (Single)
28,00 €34,00 €41,00 €54,00 €84,00 €

A vonaton állatok és kerékpárok nem szállíthatók!

A menetjegyek a MÁV-START és a GySEV nemzetközi menetjegyeket árusító pénztárai mellett a jegy.mav.hu oldalon, akár regisztráció nélkül is megvásárolhatók. Az interneten vásárolt jegyek kinyomtatva és a MÁV alkalmazásból bemutatva is használhatók utazásra.

Az online értékesítés várhatóan június végétől érhető el, addig csak a pénztárakban vásárolhatók jegyek.

Határátlépési szabályok

Utazása és jegyvásárlása előtt mindenképpen tájékozódjon a horvátországi beutazás aktuális szabályairól a Konzuli Szolgálat honlapján.

A határátlépést (és ezzel együtt a vonat közlekedését is) jelentősen korlátozó hatósági intézkedések bevezetése esetén az előre megváltott jegyeket minden esetben teljes mértékben visszatérítjük. 

További hírek:

Generated by Feedzy